+31 (0) 10 - 467 69 00
Max. deliverytime of 5 - 10 days ( but in stock articles within 24 hours) 
 


Damascus staal

"The reason for Damascus steel is that it is beautiful. It requires skill to produce and more than any other material we work with, it is capable of reflecting the knowledge, craftsmanship and sensitivity of the bladesmith. I have been working with it for nearly twenty years and still find myself staying up late and studying a new blade. It is endlessly fascinating how light plays along its surface, even the most subtle actions are captured in the metal. It maintains a history with the fire and hammer, and because it is so responsive, it has an organic quality that transcends a plain polished surface. It is the next level." – Don Fogg

Het bovenstaande citaat geeft het karakter van Damascus staal goed weer: het is een staalsoort voor liefhebbers, voor rasechte metaalpuristen. Maar wat is Damascus staal nou precies?

Geschiedenis van Damascus staal
Hoewel er tegenwoordig aardig wat messen zijn die van "Damascus staal" gemaakt zijn, bestaat er nog altijd geen eenduidige visie op de oorsprong van het staal en op de productiewijze (of eigenlijk: het geavanceerde handwerk van de smid) uit de tijd waarin Damascus staal is ontstaan.

Er zijn historici die stellen dat Damascus staal voor het eerst in India en Sri Lanka werd gebruikt en dat het van daaruit via de zijderoutes door Perzië naar Europa is geraakt. In dit geval wordt het metaal "Wootz" of "Bulat" gebruikt als uitgangspunt voor het zwaard / mes. Dit is een metaal met een zeer hoog koolstofgehalte: doorgaans boven de 2%, terwijl modern koolstofstaal vaak niet boven de 1% uitkomt (het zeer sterke 1095 staal bevat bijvoorbeeld 0,95% koolstof).

Europese onderzoekers hebben echter aangetoond dat de Kelten en de Germanen in de derde eeuw voor Christus reeds kwaliteitszwaarden maakten van een materiaal dat qua structuur sterk leek op Damascus staal.

Eén staal, duizend laagjes
In alle gevallen bestaat Damascus uit een groot aantal (soms wel meer dan duizend) hele dunne laagjes metaal, die ontstaan doordat de smid een staaf hard metaal en een staaf zacht metaal met elkaar vermengt door ze samen plat te slaan, dubbel te vouwen, weer plat te slaan, weer dubbel te vouwen, et cetera. Hierdoor wordt een sterk maar flexibel (en dus veerkrachtig) eindproduct afgeleverd. Er gaan verhalen dat messen en zwaarden van origineel Damascus staal door de lopen van geweren heen konden snijden. We zullen dat maar even met een korrel zout nemen, maar sterk is het zeker.

Modern Damascus staal
Damascus staal bestaat nog altijd uit een groot aantal dunne laagjes metaal, maar het is niet zeker of de kwaliteit vergelijkbaar is met die van "vroeger". Het typische uiterlijk van Damascus staal wordt tegenwoordig verkregen door het te dopen in zuur. Het zachte metaal reageert daar anders op dan het harde, en daardoor ontstaat de voor Damascus staal karakteristieke structuur.

Ondanks het feit dat we de oude geheimen over Damascus staal wellicht nooit precies zullen weten, blijft het een kwalitatief sterk materiaal, en het oogt erg aantrekkelijk.

Voorbeelden van messen van Damascus staal
- Beretta Damascus Lockback
- Böker Damascus Hunter
- Fällkniven NL5cx

Bronnen
http://en.wikipedia.org/wiki/Damascus_steel
http://damascus.free.fr/f_damas/quest.htm
http://damascus.free.fr/f_damas/damas.htm (citaat begin artikel)
Warenkorb: 0 | 0,00 
Kundendienst   |   Gästebuch   |   Nachrichten  |   FAQ   |  Anmelden
Proveniersstraat 46 b  |  3033 CL  |  Rotterdam  | The Netherlands  | T. +31 (0)10 - 467 69 00  |  E. info@2sharp.nl  |  Geschäftszeiten

Alle Preise verstehen sich in Euro und inklusive Mehrwertsteuer und zuzüglich Versandkosten.