+31 (0) 10 - 467 69 00
Max. deliverytime of 5 - 10 days ( but in stock articles within 24 hours) 
 


Roestvaste stalen

Roestvaste stalen hebben als meest kenmerkende eigenschap dat ze beter dan andere stalen bestand zijn tegen corrosie. Het is wel belangrijk om te beseffen dat we van “roestvast” spreken, in tegenstelling tot ”roestvrij”. Een staalsoort kan namelijk nooit 100% roestvrij zijn, aangezien lucht en vocht uiteindelijk altijd tot roest kunnen lijden. Bij roestvaste stalen duurt dit proces echter zo lang dat bij normaal gebruik en minimaal onderhoud, roest niet op zal treden.

Vijf elementen
Het karakter van een staal / legering wordt bepaald door vijf elementen:

Koolstof
Voor messen is dit is het belangrijkste element in een legering. Het koolstofgehalte van een legering bepaalt namelijk de hardheid ervan. Hoe hoger de hardheid van de legering, des te langer blijft het mes scherp. Een hogere hardheid brengt echter een groter risico op roest met zich mee.

Chroom
Het chroomgehalte bepaalt hoe roestbestendig de legering is: vanaf 14% chroom mag men van "roestvast" staal spreken.

Mangaan
Mangaan verbetert de smeedbaarheid,de inharding van de legering en de bestandheid tegen slijten.

Molybdeen
Molybdeen maakt het metaal duurzamer en beter bestand tegen bramen en andere beschadigingen van het snijvlak.

Vanadium
De belangrijkste functie van vanadium is de remmende werking op het bot worden van het snijvlak.

Veel voorkomende roestvaste staalsoorten
Hieronder een overzicht van veel voorkomende roestvaste staalsoorten. Bij elke staalsoort zijn de voor- en nadelen en de hardheid (Rockwell scale: HRC) vermeld.


425 Modified (HRC 56-58)
Deze staalsoort is ontwikkeld door Buck Knives. Het woord "modified" is cruciaal: door een speciale behandeling heeft Buck standaard 425 staal tot uitzonderlijke prestaties weten te brengen. De roestvastheid is erg goed, en de messen behouden lang hun scherpte.

440 A / B (HRC 56-57) / C (HRC 58-60)
Deze drie legeringen kenmerken zich door een uitermate grote roestvastheid. Vroeger werden deze staalsoorten erg veel gebruikt, maar tegenwoordig zijn ze enigszins voorbijgestreefd. 440 staal is vooral erg geschikt voor messen die veel in contact komen met (zee)water.

AUS 6 / 8 (HRC 57-59)
Dit is een erg goede, Japanse staalsoort die zich kenmerkt door de combinatie van voldoende roestvastheid, eenvoudige slijpbaarheid, een hoge sterkte en een gematigde prijs. Daarom wordt AUS 6 / 8 vaak gebruikt door de grote fabrikanten en voor grote messen waarmee veel gehakt wordt.

AUS 6M (HRC 55-56)
Deze staalsoort wordt toegepast door CRKT. Het is een goedkopere legering, maar hij blijft niet zo lang scherp. Door de lage hardheid is AUS 6M wel eenvoudig te slijpen.

8Cr14MoV
De Chinese variant op AUS 8.

154 CM / ATS 34 (HRC 59-60)
Dit zijn gelijkwaardige staalsoorten waarin vooral het hoge koolstofgehalte opvalt (1-1,05%). 154CM was de oorspronkelijke legering, waarna deze gekopieerd is in Japan (ATS34). Lemmeten uit deze legeringen behouden hun snijvlak erg lang en zijn erg sterk. Daarentegen zijn ze (voor roestvaste staalsoorten) relatief gevoelig voor roest, ze zijn duurder en door de hoge hardheid lastiger te slijpen. De beperkte roestvastheid wordt vaak gecompenseerd door een beschermende coating.

ATS 55 (HRC 59-60)
Dit is een verdere ontwikkeling van ATS 34 (dit werd alleen gebruikt door de Amerikaanse fabrikant Spyderco). Het grootste verschil is dat ATS 55 minder molybdeen bevat en door de hoge prijs hiervan zijn messen van ATS 55 goedkoper dan die in ATS 34 / 154 CM. Toch biedt dit staal waar voor zijn geld.

VG-1 (HRC 58-61)
Hoewel VG-1 in naam sterk lijkt op VG-10, heeft het andere eigenschappen: het bevat minder koolstof en chroom en veel minder molybdeen. VG-1 is afgeleid van 440 staal en wordt veel door Cold Steel gebruikt.

VG-10 (HRC 60-62)
Eén van de steeds vaker gebruikte staalsoorten. Het combineert een hoog percentage koolstof met een hoog percentage molybdeen. Het behoudt zijn scherpte goed en het is ook redelijk roestvast. Een nadeel is de hogere prijs.

CPM 420V (HRC 59-61) / CPM 440V (HRC 56-58) / CPM 3V (HRC 59-61)
Dit zijn staalsoorten uit de zogenaamde poederstaalfamilie. Deze legeringen kenmerken zich door een erg fijne staalstructuur, waarbij men afhankelijk van het gebruiksdoel heel nauwkeurig meer of minder elementen kan toevoegen. Ze bewaren hun scherpte erg lang.

Van de drie soorten is CPM440V het best bestand tegen roest (17% chroom). CPM420V behoudt zijn scherpte het best, maar is iets minder roestbestand (14% chroom). Ten slotte is CPM 3V beter voor grote hakmessen door zijn grote sterkte (het is bijvoorbeeld twee keer zo sterk als 154 CM).

Onlangs kregen deze staalsoorten nieuwe namen: CPM 420V werd S90V, CPM 440V werd S60V en CPM 3V werd S30V.

BG42 (HRC 58-61)
Dit is een opkomende legering in de messenmarkt. Het staal bestond al langer, maar is in de vergetelheid geraakt. Dankzij de hernieuwde aandacht van Bob Loveless (de bekendste Amerikaanse messenmaker), gebruiken nu steeds meer messenmakers deze uitzonderlijk lang scherp blijvende en harde legering. Nadelen zijn de hoge prijs en het feit dat het slijpen langer duurt.
Warenkorb: 0 | 0,00 
Kundendienst   |   Gästebuch   |   Nachrichten  |   FAQ   |  Anmelden
Proveniersstraat 46 b  |  3033 CL  |  Rotterdam  | The Netherlands  | T. +31 (0)10 - 467 69 00  |  E. info@2sharp.nl  |  Geschäftszeiten

Alle Preise verstehen sich in Euro und inklusive Mehrwertsteuer und zuzüglich Versandkosten.