+31 (0) 10 - 467 69 00
Max. deliverytime of 5 - 10 days ( but in stock articles within 24 hours) 
 
Review: Fällkniven A1

Ditmaal een hands on review van de Fällkniven A1. We hebben dit robuuste survivalmes aan een paar veel voorkomende praktijktesten onderworpen: hout kappen, hout splijten en hout slijpen. Voordat we daarop in gaan, eerst even de feiten op een rij.

De Fällkniven A1 is 28cm lang, met een lemmetlengte van 16cm en een lemmetdikte van 6mm. Fällkniven heeft zijn welbekende gelamineerde VG10 staal gebruikt voor de A1. Het handvat is van Kraton (een hard soort rubber) en de versie die we gebruikt hebben voor onze test, komt in een zytel schede.
Nu we de formaliteiten uit de weg hebben, kunnen we aan de slag met het echte werk!
 
Hout kappen
De Fällkniven A1 bleek een echt werkpaard te zijn. Ondanks zijn compacte formaat (relatief gezien dan, voor sommigen zal de Fällkniven A1 in absolute zin wel een fors mes zijn) ging hij takken / stammetjes van 8 tot 12 centimeter doorsnede met veel succes te lijf. Het kostte ons nog geen halve minuut om 8cm dik hout te kappen, en ongeveer anderhalve minuut om door 12cm heen te komen. En dan bedoelen we niet tot halverwege kappen en dan met de voet door midden schoppen. Nee, écht volledig kappen.

Dankzij de convex-snede bleef de Fällkniven A1 niet in het hout vastzitten (zoals met een flat grind mes nog wel eens wil gebeuren), zodat we lekker snel achter elkaar door konden hakken. Ook de knoest (zichtbaar aan de onderkant van het stuk hout op de onderstaande afbeelding) vormde geen probleem.

 


 
Hout spijten (batoning)
Na het kappen van hout, is het gebruikelijk om de stammetjes te splijten alvorens ze op het vuur te gooien. Deze traditie zijn we trouw gebleven, en de Fällkniven A1 had er weer zin in. Eerst was het dunne stammetje aan de beurt, en daarna de dikke. Hoewel de dikke stam ook iets langer was, was er bijna geen verschil te merken: de Fällkniven A1 ging er in beide gevallen met groot gemak doorheen.

Op de onderstaande afbeelding is ook goed te zien hoe het dikke lemmet van de Fällkniven A1 de twee helften van de stam ver uit elkaar duwt. Dat zorgt voor iets minder wrijving op de snede van het mes, waardoor het weer minder blijft klemmen. Mocht je dus een keer een knoest tegenkomen en niet verder komen, dan is het relatief eenvoudig om het mes weer uit de stam te krijgen.

 


 
Hout slijpen
Omdat de Fällkniven A1 na al deze noeste arbeid nog lang niet uitgespeeld was (okee, we geven toe…we waren zelf óók nog niet helemaal uitgespeeld), hebben we ook nog maar even een punt geslepen aan een flink stuk hout. Toen bleek dat ook het fijnere werk geen probleem is voor de Fällkniven A1. We zijn niet zover gegaan dat we ook nog feathersticks en vuurboog-setjes hebben gemaakt, maar we durven met zekerheid te zeggen dat de Fällkniven A1 ook die taken prima aankan.

 


 
Conclusie
De Fällkniven A1 is een waar genot om mee te werken. Hij is groot genoeg om flinke stukken hout met gemak te kappen en te splijten. Daarnaast is hij compact en handzaam genoeg voor het fijnere werk. De Fällkniven A1 ligt lekker in de hand en de gewichtsverdeling is erg prettig: het gewicht ligt iets meer naar de punt om beter te kunnen kappen, maar niet zover dat hij echt topzwaar is.

De zytel schede is erg eenvoudig, maar hij voldoet. Een groot voordeel is dat de schede volledig waterproof is: er zit zelfs een gat onderin om eventueel vocht weer weg te laten lopen. Als u echter per se een schede wilt waar u ook een slijpsteen of een multitool in mee kunt nemen, kunt u de schede van de SOG Seal Team Elite gebruiken: de Fällkniven A1 past daar prima in.

Sommige gebruikers van de Fällkniven A1 zullen wellicht een finger choil (een uitsparing in het mes vlakbij het handvat om een vinger in te leggen) missen. Die maakt het uitvoeren van kleinere klusjes soms wat eenvoudiger. Wij hebben hem niet gemist tijdens het testen, maar we beseffen dat dit een persoonlijke voorkeur is. Voor ons geldt: als we de wildernis in zouden moeten en we mochten maar één mes meenemen, dan zou de Fällkniven A1 een hele goede kanshebber zijn!
Cart: 0 | 0,00 
Customer service   |   Guestbook   |   News  |   FAQ   |  Login
Provenniersstraat 46 b  |  3033 CL  |  Rotterdam  | The Netherlands  | T. +31 (0)10 - 467 69 00  |  E. info@2sharp.nl  |  Business hours

All prices are in euros and include VAT and excluding shipping costs.